Hästhållning

Naturbruksgymnasiet Kalmar erbjuder utbildningen för dig som vill arbeta med hästar i framtiden eller har hästar som hobby. Vår utbildning är kvalitetsmärkt av Hästnäringens Yrkesnämnd (läs mer längre ner på sidan).

●     Välutbildade hästar

●     Välutbildad personal

●     Praktisk och teoretisk undervisning

Hos oss får du en bred utbildning och lär dig hantera och sköta hästar på ett säkert och yrkesmässigt sätt. Du utbildas på välskolade hästar av kunniga rid-och körlärare. Du lär dig om hästens dagliga skötsel men också om hästens anatomi och beteende. Du får en praktisk utbildning varvad med teori. Du har också möjlighet att göra yrkesprov för hästskötare utöver din gymnasieexamen. Allt detta ger dig goda förutsättningar att få jobb, både i Sverige och utomlands.

På skolan finns ridhus, paddock och massor av mysiga ridvägar i härlig miljö.

Våra hästar är välutbildade och många har rutin från tävlingsbanorna i hoppning och dressyr. Klicka gärna in på fliken “Våra hästar”.

Kvalitetsmärkt Hästgymnasium

Certifikat (PDF)
Sedan hösten 2022 är vi ett av fyra hästgymnasium i hela landet som är certifierade för Kvalitetsmärkt Hästgymnasium!

Det innebär att vår utbildning blivit godkänt och certifierat av Hästnäringens yrkesnämnd. De har godkänt allt från kursupplägg, hästar, APL, gymnasiearbete och tillstånd. Det är ett kvitto på att utbildningen bedrivs i yrkesmässig miljö och ger eleverna god förberedelse för arbetslivet.

Våra lärare på hästinriktningen är legitimerade och fortbildas regelbundet i takt med utvecklingen i branschen.

Vi har även ett aktivt programråd där vi stämmer av med branschen gällande yrkesmiljö, upplägg av gymnasiearbete, APL-platser m.m.

Läs mer om Kvalitetsmärkningen HÄR https://www.hyn.se/kvalitetsmarkt-hastgymnasium/

 

Dina studier

Teori varvas med praktik och detta gör att du lättare får förståelse för det du läser. Vi åker på studiebesök i olika hästverksamheter och åker även på en del föreläsningar/ clinics.

När du har stalltjänst får du vara med och ta ansvar för den dagliga skötseln i stallet. Du får lära dig hur hästarna och anläggningen sköts enligt dags-, vecko- och årsrutiner. Det ingår även traktorkörning i utbildningen.

Utöver anläggningsskötsel, lär du dig bland annat att klippa, knoppa, frisera, visitera, longera, visa häst vid hand, lasta m.m. Du får även tappskokompetens.

I ridkurserna ingår bland annat hoppning, dressyr, sitsträning samt körning. Körningen görs inne på Kalmartravet som skolan samarbetar med.

I årskurs 3 gör du ditt gymnasiearbete ute på en APL-plats. I gymnasiearbetet har du möjlighet att knyta ihop dina studier och visa att du är förberedd på arbetslivet som hästskötare.

Du får också möjlighet att göra ridsportförbundets yrkesprov för hästskötare vilket innebär att du under en hel dag testas i dina färdigheter i bl.a. ridning/körning, hästkunskap och foder. Hästskötarexamen är en bra merit om du vill utbilda dig vidare till t.ex. ridlärare, tränare, unghästutbildare.

Vill du läsa vidare efter gymnasiet så ingår högskoleförberedande kurser i kursplanen. Då läser du Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6. Matematik 2a kan du läsa som utökad kurs för särskild behörighet till bl.a. hippologprogrammet.

Framtid

Efter dina tre år på Hästutbildningen har du goda möjligheter till jobb inom branschen. Din yrkesutgång blir Hästskötare – ridning.

Du kan t.ex. jobba som:

●     Hästskötare

●     Uppfödare

●     Hästentreprenör

●     Tävlingshästskötare

●     Djurskötare inom lantbruk

●     Ryttare

Efter din utbildning kan du läsa vidare till t.ex:

●     Hippolog

●     Ridlärare

●     Stallchef

●     Lärare på hästinriktade gymnasieskolor

●     Djurskyddsinspektör

●     Beridare

●     Hovslagare

Framtid utomlands

Svenska hästskötare har ett bra rykte ute i Europa och vill du jobba utomlands så har du stora möjligheter till det. Hästsektorn är stor i Europa och i länder som Holland, Tyskland och England är goda.

Du har även möjlighet att göra en del av din APL utomlands.