Internat och fritid
Internatet – där du får vänner för livet
Väljer du att bo på vårt internat under din gymnasietid får du uppleva en stor gemenskap där du får vänner för livet!
Observera att plats på internatet är först och främst till de elever som ej har möjlighet att pendla – oavsett årskurs.
Naturbruksgymnasiet Kalmar är en mysig skola med cirka 170 elever, varav många bor på vårt trevliga internat under veckorna. Vi har totalt 74 rum med plats för upp till ca 100 gymnasieelever på vårt internat. Rummen har gemensam dusch och toalett i varje boende.
Vi har både dubbel- och enkelrum och försöker möta den enskilda elevens önskemål så långt det går. I åk 1 bor du i dubbelrum.
Rummen är enkelt möblerade med säng, sängbord, stol, garderob och skrivbord (vissa har även handfat på rummet). Du tar själv med dig kudde, täcke, sängkläder och annat du kan tänkas behöva för att få det så bra som möjligt under din vistelse här.
I våra boenden Villa 1-5, S:a och N:a Flygeln, Gökalund och Över kök finns fullutrustat kök/pentry och gemensamma utrymmen (Gökalund endast fullutrustat kök). Elevhemmet (Nordkap, Mellangärdet, Blindtarmen) är korridorsboende med handfat inne på rummet alt utanför. Samtliga boende har gemensamma duschutrymmen och toaletter.
Elevboendet är öppet söndag (kl 15:00) till fredag (kl 16:00). Vi har fritidspersonal på plats varje kväll från söndag kl 16:30 till torsdag (sovande jour till fredag morgon). Personal sover på skolan för att eleverna ska känna sig trygga.
För att det ska fungera för dig som bor på skolans internat krävs det att du är självgående och ansvarstagande. Det är viktigt att du sköter ditt boende, din hygien, att du kommer upp i tid till lektioner och kommer till ro under kvällen så att du har möjlighet att sköta dina studier.
Om du äter någon medicin tar du med dig en veckodos och håller medicinen väl förvarad i exempelvis en låda, ett skåp eller liknande. Det är viktigt att medicinen ej ligger framme och att du kan sköta doseringen själv. Detta gäller även receptfria mediciner.
På helgerna får endast elever med särskilt tillstånd bo kvar och då serveras ingen mat i skolans regi.
Kameraövervakning
På skolans område och i vissa byggnader (inkl internatboende) finns det kameraövervakning.
Fritid
Vi som har hand om fritidsverksamheten på Naturbruksgymnasiet Kalmar heter Karina, Johanna och Pär.
I vår fritidslokal ”Kaffestugan” finns möjlighet att titta på TV, spela TV-spel, sällskapsspel och biljard, baka, lyssna på musik eller bara att umgås. Det finns tillgång till kök samt möjlighet till att köpa något gott i vår kiosk.
Vi stödjer elevernas utveckling av social kompetens genom fysiskt och intellektuellt stimulerande aktiviteter. Du som elev är varmt välkommen att använda skolans gym, gymnastiksal samt bibliotek närhelst du vill fram till kl 21:00!
Fritidsverksamheten bygger på gymnasieskolans värdegrundsmål.
Eget djur på internatet
Du som djurvårdselev har möjlighet att ta med din hund till skolans internatboende från och med åk 2 efter godkänd ansökan.
Läs mer i länken ”Information om egna djur på skolan”.
Wifi såklart!
På internatet finns trådlöst nätverk, så det är inga problem att hänga med i vad som händer i vår värld.
Vad kostar det att bo på internatet?
Enkelrum per rum läsår 2023-2024
Elevhemmet (Nordkap, Mellangärdet, Blindtarmen)
3900:-/månad
Norra och Södra flygeln/Elevvillorna/Gökalund/Över kök
4250:-/månad
Dubbelrum per person läsår 2023-2024
Elevhemmet (Nordkap, Mellangärdet, Blindtarmen)
3600:-/månad
Norra och Södra flygeln/Gökalund, Över kök
3950:-/månad
I priset ingår kost-abonnemang (frukost, lunch, middag och kvällsmacka när skolan är öppen).
Fakturering sker 9 månader per läsår (4 ggr på höstterminen och 5 ggr på vårterminen). Inga avdrag för lov, eventuell avstängning från internat eller dylikt görs på månadsavgiften. Kostavdrag görs vid APL på annan ort (500kr/vecka), när eleven ej bor på internatet under sin APL-period.
Fakturan skickas via e-post.
Internatboendet är stängt under helger, lov och studiedagar samt delvis eller helt vid distansundervisning.
Inackorderingstillägg
De elever som behöver bo på internatet kan söka inackorderingstillägg från CSN. Beloppet varierar beroende på hur långt från skolan eleven bor.
Inackorderingstillägget och studiebidraget täcker till största delen kostnaden för kost och logi, beroende på var man bor.
Läs mer och ansök hos CSN.
Tänk på att kontrollera hur det ligger till med familjens försäkringsbolag angående ”Bortaskydd” (kan heta något annat beroende på försäkringsbolag). Skolan står ej för ersättning vid tex stöld av lösöre på internat.
Helg, lov, studiedagar…
Eleverna åker hem när de är lediga över helg, lov och studiedagar samt när skolan stängd. Vid enstaka undantag kan eleven få bo kvar efter överenskommelse med internatföreståndare och rektor.
Elever som har sin häst i privatstallet gör ett gemensamt schema över vem som stannar över helgen för att ta hand om samtliga hästar i privatstallet.
Det kan finnas möjlighet till att jobba på skolan över en helg eller lov om man som elev fyllt 18 år.
Sjukdom
Om elev som bor på internatet sjukanmäls ska denne åka hem omgående.
En sjukanmäld får ej vistas i gemensamma utrymmen (förutom i boendet). Matlåda hämtas av personal eller kompis vid behov.
Drogfritt
Hela internatet är självklart drogfritt!