Internat och fritid

Internatet – där du får vänner för livet

Väljer du att bo på vårt internat under din gymnasietid får du uppleva en stor gemenskap där du får vänner för livet!
Observera att plats på internatet är först och främst till de elever som ej har möjlighet att pendla – oavsett årskurs.

Naturbruksgymnasiet Kalmar är en mysig skola med cirka 155 elever, varav många bor på vårt trevliga internat under veckorna. Vi har totalt 74 rum med plats för upp till ca 100 gymnasieelever på vårt internat. Rummen har gemensam dusch och toalett i varje boende.

Vi har både dubbel- och enkelrum och försöker möta den enskilda elevens önskemål så långt det går.
Rummen är enkelt möblerade med säng, sängbord, stol, garderob och skrivbord (vissa har även handfat på rummet). Du tar själv med dig kudde, täcke, sängkläder och annat du kan tänkas behöva för att få det så bra som möjligt under din vistelse här.

Elevboendet är öppet söndag (kl 15:00) till fredag (kl 17:00). Vi har fritidspersonal på plats varje kväll från söndag kl 16:30 till torsdag (sovande jour till fredag morgon). Personal sover på skolan för att eleverna ska känna sig så trygga som möjligt.

På helgerna får endast de med särskilt tillstånd bo kvar och då serveras ingen mat i skolans regi.

Fritid

Vi som har hand om fritidsverksamheten på Naturbruksgymnasiet Kalmar heter Karina, Stefan och Pär.
Vi arbetar i huvudsak med att aktivera men framförallt med att finnas till hands för våra internatelever (även de som inte bor på skolan är självklart också välkomna).

I vår fritidslokal ”Kaffestugan” finns möjlighet att titta på TV, spela TV-spel, sällskapsspel och biljard, baka, lyssna på musik eller bara att umgås. Det finns tillgång kök som gärna utnyttjas av våra elever samt möjlighet till kioskverksamhet.

Vi stödjer elevernas utveckling av social kompetens genom fysiskt och intellektuellt stimulerande aktiviteter. Du som elev är varmt välkommen att utnyttja skolans gym, gymnastiksal samt bibliotek närhelst du vill fram till kl 22:00!

Fritidsverksamheten bygger på gymnasieskolans värdegrundsmål.

Eget djur på internatet

Om du har ett eget djur så har du möjlighet att ta med det till internatet från och med åk 2.
Läs mer i länken ”Information om egna djur på skolan”.

Wifi såklart!

På internatet finns trådlöst nätverk, så det är inga problem att hänga med i vad som händer i vår värld.

Vad kostar det att bo på internatet?

Enkelrum per rum

Elevhemmet (Nordkap, Mellangärdet, Blindtarmen)
3400:-/månad.

Norra och Södra flygeln/Elevvillorna/Gökalund/Över kök/Blomstertorpet
3750:-/månad.

Dubbelrum per person

Elevhemmet (Nordkap, Mellangärdet, Blindtarmen)
3100:-/månad.

Norra och Södra flygeln/Gökalund/Över kök
3450:-/månad.

I priset ingår kost-abonnemang (frukost, lunch, middag och kvällsmacka när skolan är öppen).

Fakturering sker 9 månader per läsår (4 ggr på höstterminen och 5 ggr på vårterminen). Inga avdrag för lov, eventuell avstängning från internat eller dylikt görs på månadsavgiften. Kostavdrag kan eventuellt göras vid APL på annan ort, när eleven ej bor på internatet under sin APL-period.
Internatboendet är stängt under helger, lov och studiedagar samt delvis eller helt vid distansundervisning.

 

Ansökan om boendet på skolans internatboende för nya elever i åk 1 sker via en blankett som skickas ut tillsammans med välkomstbrevet efter att eleven blivit antagen.
Ansökan om boende för blivande åk 2 och 3 sker på vårterminen.

 

Inackorderingstillägg

De elever som behöver bo på internatet kan söka inackorderingstillägg från CSN. Beloppet varierar beroende på hur långt från skolan eleven bor.

Inackorderingstillägget och studiebidraget täcker till största delen kostnaden för kost och logi, beroende på var man bor.
Läs mer och ansök hos CSN.

Tänk på att kontrollera hur det ligger till med familjens försäkringsbolag angående ”Bortaskydd” (kan heta något annat beroende på försäkringsbolag). Skolan står ej för ersättning vid tex stöld av lösöre på internat.

Helg, lov, studiedagar…

Eleverna åker hem när de är lediga över helg, lov och studiedagar samt när skolan stängd. Vid enstaka undantag kan eleven få bo kvar efter överenskommelse med internatföreståndare och rektor.
Elever som har sin häst i privatstallet gör ett gemensamt schema över vem som stannar över helgen för att ta hand om samtliga hästar i privatstallet.
Det kan finnas möjlighet till att jobba på skolan över en helg eller lov om man som elev fyllt 18 år. Har man då inte möjlighet att pendla kan boende ordnas på skolan (i mån av plats).

Sjukdom

Om elev som bor på internatet sjukanmäls ska denne åka hem, helst omgående.
En sjukanmäld får ej vistas i gemensamma utrymmen (förutom i boendet), framförallt inte i skolrestaurangen – matlåda hämtas av personal eller kompis.
Eleven ska i möjligaste mån undvika att åka kollektivt hem.

Drogfritt

Hela internatet är självklart drogfritt!